Batı Akdeniz Gazetesi İle Yapılan Sohbet

Batı Akdeniz Gazetesi ile Yapılan Sohbetin tam metni:

 Mesut Koç’u kısaca tanıyabilir miyiz?

 -1975 yılında doğdum. 1976’da kayıtlara geçtim. İlk öğrenimine Karaçulha Çalıca İlkokulunda başladım. 1986 yılında kazanarak gittiğim Bitlis’te Anadolu Lisesi orta kısmını bitirdim. Bitlis Anadolu Lisesinde hazırlık sınıfı ile birlikte 4 yılın ardından, Fethiye Endüstri Meslek Lisesi’nde yeni açılan Harita-Kadastro Bölümü giriş sınavını 3. sırada kazanarak, harita-kadastro okudum ve bölümün ilk mezunlarından oldum. 1994 yılında girdiğim Ankara Gazi Üniversitesinden, hazırlık sınıfı ile birlikte beş yılın sonunda İngilizce Öğretmeni olarak mezun oldum. Ankara’da bulunduğum dönemde çeşitli işlerde çalıştım. Özel bir bilgisayar kursunda iki yıl eğitimci ve teknik servis elemanı olarak görev yaptım. 1999 yılında, Köyceğiz Naip Hüseyin Lisesine İngilizce öğretmeni olarak atandım.

 2000 yılı mart ayında, Eğridir Dağ Komando Okulunda Yedek Subay adayı olarak öğrenciliğe başladım, İstanbul Tuzla Piyade Okulunda devam ettim ve Foça Jandarma Komando Tugayında tamamladım. Bir yıl Jandarma Asteğmen olarak Bilecik Jandarma Er Eğitim Tugayında görev yaptım. 2002 yılında Karaçulha Çok Programlı Lisesine atandım. Okul mahkeme kararı ile kapatılınca prefabrik lisenin kurulmasına öncülük ettim ve üç yıl bu okulda çalıştım.

 2004 yılında Fethiye Memur-Sen’i kurarak, 3 yıl başkanlık yaptım. Eş zamanlı olarak iki yıl da Eğitim-Bir-Sen sendikasında sekreterlik görevinde bulundum. 2005 yılından itibaren, Karaçulha İlköğretim Okulunda müdür olarak görev yapmaya başladım. Geçen dönem içerisinde okumaya devam ettim. Anadolu Üniversitesi AOF Mahalli İdareler Yönetimi bölümünü bitirdim ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ile birlikte üçüncü üniversitenin ardından yüksek lisansı düşünüyorum. 2007 yılında, Avrupa Birliği Çalışma Ziyaretleri kapsamında İngiltere’ye gittim.

Halen; 2007 yılı başında 11 kurucu üye ile kurduğumuz Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneğinde Yönetim Kurulu başkanlığını yürütmekteyim. 1999 yılında kurduğumuz ve devam ettirdiğimiz www.yorukler.com ve www.karaculha.com sitelerinde editörlüğün yanı sıra çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

 -Kısaca Karaçulha’yı anlatır mısınız?

-Karaçulha çok eski bir geçmişe sahip büyük bir beldedir. Mücavir alanları hariç, nüfusu 15 bine yaklaşmış ve çok geniş bir alana yayılmıştır. Yurt dışına ihracat yapılan tarım üretimi, sebze hali, Fethiye’nin girişinde olması nedeniyle büyük işyerleri, üç ilköğretim okulu, iki lise, öğrenci yurduyla, bir yüksekokuluyla oldukça stratejik de bir konumdadır. Sadece, belde dışında okuyanlar hariç 1500’ü aşkın öğrenci bulunması bile apaçık Karaçulha’yı anlatmaktadır. Kısaca; Muğla için Fethiye ne ise, Fethiye için de Karaçulha aynıdır.

 – Karaçulha için neler yapılabilir? Neler yapmayı planlıyorsunuz?

-Karaçulha’da öncelikle beldenin en önemli kurumu olarak belediyenin kendisini yeniden tanımlaması gerekiyor. Çünkü Karaçulha’da atacağınız her adımda, gerek ticari olsun, gerek sosyal olsun gerekse de sportif olsun, mutlaka belediye olmalıdır. Karaçulhada belediye, insanların sadece vergilerini ödeme, su aboneliği takibi, imar, bina ve temizlik işleri için gittiği bir resmi daire halini almıştır. Halka sürekli soğuk yüzünü göstermiştir. Belediye denildi mi vatandaşın tadı kaçar hale gelmiştir. Oysa belediye böyle mi olmalıdır? Kesinlikle hayır. Bu görevlerinin yanında bir vatandaş olarak halkın her türlü sorunlarına çözüm bulabileceği ilk adres olmalıdır. Burada elbette şahıslarla ilgili bir değerlendirme yapmıyoruz. Zaten bu sağlıklı da olmaz. Fakat artık halk ile birlikte giden veya halktan sonra gelen belediye kurumu değil; sürekli her şeyiyle ve her alanda, halkın ‘on adım’ önünde olan bir belediyeye ihtiyaç vardır. Vizyonu geniş, kısa vade, orta vade, uzun vade güncel hedefleri olan, sürekli kendini geliştiren bir Karaçulha Belediyesi bölgenin parmakla gösterilen kurumu olacaktır. Halkına kendisini inandırmış, belde içindeki kurumlarla sıkı işbirliği yapan, çevresindeki belediyelerle ve sivil toplum örgütleriyle paylaşımı üst düzeyde olan ve yaptığı her işini kamuoyuna açan bir belediye hem hâlihazırdaki Karaçulha anlayışını tersyüz edecek, hem de Fethiye için büyük bir ivme olacaktır. Çünkü; Karaçulha için yapılacak her iş Fethiye için de yapılmış olacaktır. Birbirine sınır komşusu beş belediyenin ürettiği hizmetten bütün Fethiye halkı istifade etmektedir. Örneğin, beş belediye bir araya gelip neden büyük bir fuar ve kongre merkezi yapmasın ki? Birinin yeterli bütçesi var. Birinin arazisi var. Birinin de iyi bir ekibi var.

-Peki bu nasıl olacak?

-Elbette, bunu yapabilmek için de mutlaka lider bir kadroya ihtiyaç var. Neden lider kadro diyoruz? Çünkü klasik yönetici anlayışı ile bu vizyonu gerçekleştirmek mümkün değildir. Bildiğiniz gibi yönetici kadro anlayışı sadece mevcudu idare eder. Sürekli daha iyinin kaygısını gütmez. Karaçulhanın her kesimini temsil eden, kendisi ve çevresiyle barışık, başarılı insanlardan oluşan, ufku açık bir ekip. Geçmişin ah vahlarını bırakmalı ve önümüze bakmalıyız. Lider kadro derken sadece belediyeyi resmen idare edecek ekibi kastetmiyoruz. Belediyenin personeli, seçimle gelen meclisi, muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belde de bulunan resmi kurum amirleri, her kesimden temsilcilerden oluşacak belde meclisi üyelerini bu sürece, bu lider kadroya katmak gerekir.

 -Projeler nasıl gerçekleşecek?

-Projeleri paylaşmakta asla bir sakınca görmeyiz. Hatta ümit ederiz ki, ortak paydası Karaçulha olan herkes bunları sahiplensin. Hayata geçirmek için hep birlikte çaba sarf edelim. İster derneğimiz olsun ister belediye veya diğer kurumlar olsun. Gerekçenizi ve felsefenizi yukarıda belirttiğimiz gibi oluşturursanız, her şeyi başarırsınız. Karaçulha’da Tarım, Ticaret ve Eğitimin büyük önceliği var. Tabi ki sosyal ve kültürel boyutu da asla unutmamak lazım. Bunlarla ilgili yapılacak çok önemli çalışmalar var.

Bu çalışmaların planlanmasında, Karaçulha’da ki herkesin görüşüne baş vurmak gerekir. Kısa ve uzun vadeli planlamalar yapılmalıdır. Tarımda çiftçilerimizin  bütün sorunları ile ilgilenecek bir kooperatifin kurulması ve etkin bir şekilde çalıştırılması, sebze halinin daha iyi yönetilmesi ve çiftçilerimizin mağduriyetini önleyecek tedbirlerin alınması öncelik arz eden konulardır. Çevre yolu üzerinde bulunması sebebiyle, modern bir sanayi sitesi, büyük açık oto pazarı tüm Fethiye’ye hitap edecek ticaret merkezleri, esnafımızın acil beklentisidir. Beldemizde çok önemli eğitim kurumlarının bulunması, çok acil toplantı, kongre ve fuar merkezinin yapılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Birçok yetişmiş değerli insanı bulunan Karaçulhamız’da yapılacak bütün sosyal ve kültürel etkinliklerde, bu isimlerden en iyi şekilde istifade edilmesi gerekir. Köklü geçmişimizin getirdiği birikimi kullanılarak, ülke ve dünya çapında ses getirecek etkinlikler düzenlenmesi kaçınılmazdır.

 -Son olarak neler söyleyebilirsiniz?

– Bu gün bir kısım insan –inanın çok az sayıda- bir vadide toplanmış, tartışıyor. “O mu, bu mu?” Bizler ise yörenin en hakim tepesinde bütün ovayı çalışıyoruz. Karaçulhamız’ da kısır çekişmelerin aşılması, bütün Karaçulha’yı ateşleyecek bir ekip sinerjisi oluşturulmalıdır. Görev yaptığımız Karaçulha İlköğretim Okulu’nda, dernek çalışmalarımızda ve günlük hayat koşuşturmasında, Karaçulha’nın içindeyiz. Hiçbir görüş ayırımı yapmadan insanlarla fikir paylaşımı yapmaya devam ediyoruz. Köklü geçmişe sahip Karaçulha’nın, büyük geleceği için artık zaman gelmiştir.

Yukarı Çık