Liselerin Zorunlu Olmasının Sebebi Ne?

Yeni bir eğitim öğretim yılına daha merhaba dedik. 2023-2024 eğitim öğretim yılı başladı. Eğitim camiasına yeni dönemde başarılar diliyorum. Velilerimize de Allah kolaylıklar versin diyorum. Artış hızı kontrol edilemeyen fiyatlar velilerimizi zorlamaya devam edecek. Ülkemizde çok sık mevzuat değiştirilen alanlardan birisi eğitimdir. Her bakan değişikliğinde mutlaka bir değişiklik olur. Hatta bazen aynı bakan döneminde bile köklü değişiklikler olduğu görülmüştür. Liselere geçiş sınavları ve yönetici atamaları başta olmak üzere artık değişiklik yapılmazsa şaşırtıcı hale gelen bir durum oluşmuştur.

Şimdi ne değişti diye sorarsanız, hemen yazalım. Geçtiğimiz hafta Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Sınıf geçme sistemi başta olmak üzere bazı kısımları yeniden düzenlendi. Eğitim öğretim yılı sonuna kadar tekrar değişmesi muhtemel olduğu için ayrıntıya girmiyorum.

Bu değişiklikte açık liseye geçişin zorlaştırılması dikkat çekiyor. Sınava dayalı bir eğitim sisteminde velilerin çoğu son sınıfta beklenileceği üzere çocuklarını açık liseye kaydettirip, sınava yönelik eğitim aldırıyordu. Bu doğru mu yanlış mı tartışmasını açmıyorum. Malum yazıları kısa tutma gayretindeyim. Ancak sistemi böyle kurgularsanız, bu sonucu tahmin etmeniz de zor olmaz. Son değişiklik ile, açık liseye geçiş zorlaştırıldı. Geçiş, evde veya hastanede eğitim alanlar ile MEB tarafından mazereti uygun bulunanlar tarafından gerçekleştirilebilecek. Ancak milli sporcuları, tutuklu olanları, şehit ve gazi yakınlarını etkilemeyecek. Özetle; öğrenciler zorunlu olarak liselerde, zaten birçok yerde yetersiz olan, binalarda ortaöğretim eğitimi almaya mecbur kalacak. Doğrudan, yılsonu başarı puanıyla veya sorumlu olarak sınıf geçemeyenlerle devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar sınıf tekrarı yapacak. Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin ders yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek veli ve öğrenci talebi de dikkate alınarak mesleki eğitim merkezine, Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıtları yapılacak. Öğrenci birkaç yıl denedikten sonra açık liseye geçmiş olacak.

Sekiz yıllık kesintisiz eğitime eleştirilerin yükseldiği bir dönemde, düzeltilecek mesleğe yönelmek isteyenlere fırsat verilecek derken liseler zorunlu hale getirildi. Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2012-2013 yılından itibaren lise eğitimi zorunlu. O dönem bazı haklı tepkileri yumuşatmak için açık liseye geçiş imkânı sağlandı. Ancak sorunlar daha da arttı. Sahada çırak ve kalfa bulunamaz hale geldi. Kamuoyunda farklı algı yapılsa da mesleki eğitim büyük yara aldı. Şimdi de buna ilişkin bir çözüm beklenirken tam tersi açık liseye geçiş zorlaştırıldı. Başlıkta sorduğumuz soru açık. Ülkemizin koşulları belli. Lise eğitimini ısrarla kim ve neden zorunlu tutuyor? Bunun kararını kim veriyor? Bu zorunluluğun sonuçları neler? Bu soruların cevabı tabi ki verilmiyor. Biz önümüzdeki yazılarda verelim.

Öğrencileri ve bağlı olarak toplumu, iyiye, hayırlıya, adaletliye, doğruya ve güzele götürecek eğitim ve öğretim sisteminin oluşturulabilmesi temennileriyle, tekrar buluşuncaya kadar hoşcakalın.

12.09.2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Yukarı Çık