Bu Fotoğraflarda İyi Çıkmıyoruz

Toplu taşıma araçlarında çekilmiş iki fotoğraf. Birisi ülkemize diğeri ise Japonya’ya ait günlük yaşamdan bir kare. Metroda yolcuları gösteren bizim fotoğrafta sadece bir kişi gazete okuyor. Japon metrosunu gösteren fotoğrafta ise dört kişi gazete, iki kişi de kitap okuyor. Ve bir not düşülmüş; “Japonya’da bir kişi yılda 25 kitap okuyor. Türkiye’de ise 6 kişi 1 tane kitap okuyor, yani 150 kişi ancak bir Japonun 1 yılda okuduğu kitap sayısına ulaşabiliyor.” Kitap okuma üzerine sık sık yazdığımı takip eden okuyucularımız bilir. Öğrenmenin, kendini geliştirmenin ilk ve en önemli aşaması kitaplardır. Okumayan bir toplumuz ve okumadığımız için maalesef ilerleyemiyoruz. Konuştuklarımız, tartıştıklarımız sığ ve günübirlik oluyor ve doğal olarak fikir üretmekte yetersiz kalıyoruz.

Kitap üzerine verilen istatistikler çok iyimser. Belki çok daha gerilerdeyiz. Yukarıda kelimelerle anlatmaya çalıştığım fotoğraf aslında her şeyi söylüyor. Bizde bir kişi okuyor, o da gazete. Gazetenin belki de spor sayfası, belki de magazin. Bugün, dünyada satılan teknolojik cihazların hangi ülkeler tarafından üretildiğine bakmak okuma istatistiğini doğrulayacaktır. Örneğin, cep telefonunda Japon markaları pazarın yarıya yakınına belki de daha fazlasına sahip iken bizim hiçbir ürünümüzün olmayışı fotoğrafla örtüşmektedir.

Günümüzde kitap okuma oranları ile televizyon izleme oranları birbirini yakından etkilemektedir. Kitap okuma oranı artan ülkelerde televizyon başında geçirilen süre azalır. Ülkemizde olduğu gibi televizyon izleme oranları % 95’i bulan ülkelerde ise zamanın çoğu ekran karşısında eriyip gideceği için kitap okuma oranları yerlerde sürünecektir. Kitaplar üzerine bir fotoğraf karesi daha var ki o da en az ilki kadar iç burkucu. Ankara’da kitapçıların bol olduğu Zafer Çarşısı sık uğradığım yerlerden birisidir. Son yıllarda görüntü değişti. Öncekinin aksine çarşıdaki kitapçıların vitrinlerini artık sınavlara hazırlık kitapları süslüyor. Eskiden her çeşit kitabın bulunduğu raflar türlü türlü sınava hazırlık kitaplarıyla dolu. Kitapçılarda umudunu kesmiş artık okurlardan. Varsa yoksa sınav, sınav, sınav.

Okuma üzerine üzen değerlendirmelerden sonra biraz da hangi kitaplar çok satmış onlara bakalım. Kitapyurdu sitesinin verilerine göre; Koridor yayıncılıktan Gözlerini Sımsıkı Kapat listenin başında yer alıyor. İskender Pala’nın Od isimli kitabı ikinci sırada. Üçüncü sırada son dönemlerin çıkıştaki yazarı Sinan Yağmur var, Aşk’a Yolculuk/Veysel Karani isimli eseriyle. Listenin devamında ise sırayla; Duyguların Rengi – Pegasus Yayınları, Şah Mat – Sonsuz Kitap, Can Boğazdan Çıkar – Hayat Yayınları, Aşkın Gözyaşları III Kimya Hatun – Karatay Akademi Yayınları, Küçük Mucizeler Dükkânı – Martı Yayınları, Dukan Diyeti – Pegasus Yayınları, Aklından Bir Sayı Tut – Koridor Yayıncılık yer alıyor.  Kitap fotoğraflarımızın güzelleşmesi temennileriyle, tekrar buluşuncaya kadar kitaplarla kalın, mutlu kalın, hoşcakalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Yukarı Çık